dijous, 8 de juny del 2017

 Pous de neu (neveres)

 Els pous de glaç són una estructura cilíndrica amb la part inferior excavada a la roca (subterrània, per conservar millor la temperatura) i amb la part superior closa per una cúpula, generalment de pedra.

Pou que emmagatzema neu.
Parc Natural del Montseny

A la part superior hi trobem una finestreta per controlar l’interior del pou quan aquest guarda el gel i la porta d’empouar. Davant d’aquesta porta un cop s’ha acabat la manufactura del pou s’hi col·loca la pedra de “topall”; la seva funció era aturar els carros carregats de gel. Aquestes estructures comparteixen a més, la peculiaritat d’una sortida a la part baixa, de poc més d’un metre per on s’evacuava l’aigua provinent de la fosa del gel emmagatzemat.
Eren molt profunds amb molta capacitat de guard. Estaven principalment fets per al guard de gel i/o neu.
Solia ser una tècina per poder tenir recursos, i aprofitar el que oferia la natura, era una tècnia que utilitzaven molt avans, i inclús, ara, en l'actualitat es serguix utilitzant, en pobles que toquen directament amb la natura, o que estan a molta algtura sobre el nivell del mar; ja que es una de les maneres de produir calor, i aigua per a les seves necesitats.
Crec que es una molt bona idea per a poder emmagatzemar tant com gel, com a neu, ja que la seva estructura es molt firme i oberta.

Citació bibliogràfica: Ramon Amigó i Anglès: Presència de neveres (pous de neu) al Priorat 
Imatges: El PArc Natural de Montseny





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada