dijous, 8 de juny del 2017

La casa de neu 


Casa de Neu artesana.

La casa de la neu és el nom genèric que rebien el conjunt d’instal.lacions formades per la casa o porxo on es refugiaven els nevaters, el pou, el clot o dipòsit on s’emmagatzemava la neu per conservar- la fins a l’estiu.

Així com les parets i marjales que en facilitaven l’acumulació i posterior arreplega. Aquesta consisteix en un clot artificial o dipòsit de grans dimensions excavat a terra i delimitat per un marge construït amb la tècnica de pedra en sec. La planta sol ser rectangular o amb tendència el.liptica. El pis interior, quan no era cobert o excavat de roques, solia ser empedrat. Antigament, sembla que la cobertura era únicament de càrritx, on posen fusta per formar un sostre de dos aiguavessos que es tapa amb les teles que conté.
Algunes altres cases, no tantes però, utilitzen les rajoles, grans y amples, que serveixen per fer que la neu, gel acumulada fagi que rellisqui, i finalment acabi al terra, així no s'acumuli al sostre. Això ajuda a no tenir fred dins de les cases i acumular una gran quantitat de calor dins de les cases.
En la meva opinió es una casa molt ben feta i ideada ja que viure, tan aïllat del món, amb el fred que fa, es una de les millors maneres de combatir amb el fed i estar en calor.

Citació bibliogràfica: Les cases de neus i nevaters.
Imatges: google  Cassa de Neu artesana



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada