dijous, 8 de juny del 2017






LA VIDA AL GEL


Hi ha llocs al planeta que es troben a una temperatura mitjana de -60 graus en els quals la gent hi viu, com per exemple Verkhoyansk situat a Rússia o Oimiakon un petit poble situat a Sibèria. Aquests solen sorgir d´un asentament de fà molt de temps.

Aquestes societats no funcionen igual que les nostres jà que la seva economía es mou per l´intercanvi de productes de ramadería com en l´antiguitat.

Una de les zones és fredes del planeta és l´Àrtic i els esquimals que hi viuen allà han hagut d´adaptar-se al medi, però com?


Resultado de imagen de esquimales
Eaquimals del pol nord.
Font:https://www.google.es/search?q=imagenes&hl=es&site=webhp&source=lnms&tbm
Avui dia aquestes persones no formen ni pertanyen a ninguna nació, són nomades de per sí i es diu que són un poble molt solidari encara que tenen una idea de societat molt antiquada.
Aquesta societat valora molt la riquesa d´una persona i quan més rica és més drets té. També es valora molt als nens i nenes ja que creuen que són rencarnacions d´avanpassats seus i els li tenen molt respecte. En aquesta societat hi predomina una gra creença sobre els déus o éssers superiors a ells, tot i així no troben necessari rezar ni rendir-los culte.

Els esquimals parlen una llengua que es diu l´esquimal, i tot i que en l´expressió escrita no es desenvolupen bé, oralment tenen una sèrie de cants i formes de comunicar-se molt extensa.

Resultado de imagen de esquimales
Gossos que fan servir pea a caçar.
Font:https://www.google.es/search?q=imagenes&hl=es&site=webhp&source=lnms&tbm=isch

El seu físic és d´una constitució baixa però són molt massissos.
En aquests climes tan freds no hi creixen plantes ni ningun tipus d´arbre, així que per alimentar-se l´única opció que tenen és caçar i pescar. Utilitzen molt els gossos per a acorralar a les preses i per a arrossegar els trineus amb els que es desplaçen.
Aquestes persones viuen en cabanes que ells mateixos es fan, dins de casa les dones es dediquen a netejar cuinar i cosir mentre que els homes preparen les seves eines per a sortir de caça. Aquestes cases les construeixen sota terra per a resguardar-se millor del fred, també hi implanten un rebost particular que els li serveix per a emmagatzemar la carn que han caçat.



El refugi que ens apareix al cap quan parlem d´esquimals és l´iglú, que és un habitatge amb forma de cúpula que està construït a partir de blocs de neu, i és veritat que en moltes d´aquestes civilitzacions són utilitzats, però també construïen cabanes de fusta semblants a les que molts de nosaltres podríem haver vist.

Conclusió: He aprés les costums de les persones que viuen en aquest clima tan extrém.

Fonts d´informació: http://marijuliynoemi.blogspot.com.es
http://www.xtec.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada