dimecres, 7 de juny del 2017

Vivaldi, les quatre estacions, l'hivern


Antoni Vivaldi va viure des del 1678 fins al 1741, va néixer a Venècia i va morir als seixanta-tres anys a Viena. El seu pare era un compositor i violinista italià ( Giovanni Battista Vivaldi), per tant Antoni Vivaldi ja tenia facilitat per entrar al món de la música, el seu pare li va inculcar molts coneixements sobre aquesta.


Part de la partitura, Les quatre estacions, Hivern per a violinista i acompanyament.




Ell tocava el violí i també era compositor, es va fer més conegut de la segona manera que de la primera. El seu estil era el Barroc i per la seva manera de compondre era molt fàcil reconèixer-lo. A la majoria de les seves obres hi havia un violí com a solista i una orquestra darrere seu. Es va fer famós quan va escriure les quatre estacions i sobretot va triomfar a França on es feien copies manuscrites de l’obra. Al 1730 la població veneciana  va deixar d’interessar-se en la música de Vivaldi, així doncs va marxar a Viena a provar sort. Al mes d’estar allà va morir. Però desprès de la seva mort i aproximadament al segle XX i gràcies a què Bach va reescriure les seves partitures, va tornar a ser famós i va ser la inspiració de la música clàssica.

Vivaldi va compondre les quatre estacions en l’època del Barroc, on s’utilitzava molta ornamentació. Ell la va utilitzar, en aquest cas, per intentar representar les diferents estacions i els sentiments que ell sentia en cada una d’elles. Per exemple, utilitzava els trinos per a simular el cant dels ocells o la repetició d’una nota moltes vegades per a representar una tempesta d’estiu…
Em centraré en analitzar la part on simulava l’hivern, on es representa la neu i la tempesta. Aquest moviment està dividit en tres parts: Allegro non molto, largo i allegro. Hi ha diferents opinions sobre el que Vivaldi volia expressar durant aquesta part de la peça però tothom està d’acord en què representava el fred, el gel, el calor produït per la xemeneia que hi ha dins de casa, el vent entrant per abaix de la porta… També simula molt clarament sorolls com les gotes d’una tempesta caient a sobre de la teulada d’una casa i ho fa mitjançant els pizzicatos dels violins.

La relació entre el tema que se m’ha assignat i la composició que va fer Vivaldi és que ell representava la neu, la pluja, les tempestes com una cosa que passa a l’hivern, una estació que donarà pas al floriment i naixement de tot, però al llarg de la mateixa tot va morint per poder tornar a néixer. Crec que va aconseguir que tothom quan l’escolti pugui donar pas a la imaginació i situar-se allà on ell els volia portar.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada